30/3 PUBLIKENS VAL

Den 30 mars är än så länge helt blank i vår kalender. Vilken film vi kommer att visa beror delvis på Dig. Vi presenterar här ett helt gäng filmer som du har att välja mellan.

Vill du ha ett smakprov så klicka på respektive filmtitel för att få se trailer.

Vi tänker med att samla in röster i samband med visningarna i februari. Har du inte möjlighet att närvara på visningarna så går det bra att mejla info@eskilstunafilmstudio.se. Skriv Publikens val i ämnesraden. Vi vill ha din röst senast 17 februari.


suffragette

Suffragette (Eng)

I den tidiga feministrörelsen tvingades kvinnor under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek med en allt mer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet – sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv. Maud var en sådan fotsoldat. Berättelsen om hennes kamp för värdighet och en röst är både gripande och kraftfull men också djupt hjärtskärande och mycket inspirerande. 

 

 

tjuvheder

Tjuvheder (Sve)

När Minna, som redan befinner sig i samhällets marginaler, förlorar sin lägenhet ser hon ingen annan utväg än att lura pengar av en langare. När hon flyr träffar hon Katja som tar med henne till en illegal bosättning. Här skapar de sig en dräglig tillvaro och hittar något de båda har saknat länge – gemenskap. Men Minnas förflutna vägrar att lämna dem ifred.

Femfaldigt Guldbagge-belönad film: bästa kvinnliga huvudroll (Malin Levanon), för bästa manuskript (Peter Grönlund), för bästa klipp (Kristofer Nordin), för bästa kostym (Mia Andersson) och för bästa scenografi (Kajsa Severin).
flocken
Flocken
(Sve)
Ett litet svenskt samhälle som på ytan ser ut att vara en idyll. Men när Jennifer anklagar en skolkamrat för våldtäkt ändras allt. Ryktet sprider sig snabbt och allt fler i den lilla byn blir övertygade om att hon ljuger. Det blir början på en hetsjakt där ett helt samhälle vänder sig emot Jennifer och hennes familj.

Vid Guldbaggegalan 2016 vann Flocken tre guldbaggar; Bästa kvinnliga biroll (Eva Melander), Bästa foto och Bästa originalmusik (Lisa Holmqvist).

 

a3_recaffisch_tonierdmann
Min pappa Toni Erdmann
(Ty/Eng)
Winfried bestämmer sig för att tina upp den frostiga relationen med dottern Ines genom att överraska henne med ett spontanbesök. Men Ines har fullt upp med att sy ihop ett komplext affärsprojekt, så att ta hand om sin skojfriske far är inte något hon prioriterar. Winfried är dock inte den som ger sig utan kamp utan infiltrerar dotterns liv i rollen som den excentriske livsstilscoachen Toni Erdmann. Ett beslut som får oanade följder..

Den första tyska film på åtta år att tävla på Cannes filmfestival. Belönades med kritikerpriset och cinifilernas Guldpalm vilket är det närmaste ett publikpris det går att komma i Cannes.


thumb
Jätten
(Sve)
Rikard, autistisk och gravt missbildad, skiljdes vid födseln från sin mor. Nu, 30 år senare, är han övertygad om att få henne tillbaka om han bara vinner de Nordiska mästerskapen i boule. Tänk om han kunde få till det där perfekta kastet, den där magiska känslan när allt klaffar – och vinna den där stora pokalen att visa för mamma. Rikards sköra fysik och en hårt dömande omgivning får inte stoppa honom. Till sin hjälp har han sin bäste vän och tränare Roland, tre klot i skimrande guld och en 50 meter hög jätte.

Belönades med Juryns Specialpris på filmfestivalen i San Sebastian.

our_kind_of_traitor
Our kind of traitor
(Eng)
Ett ungt engelskt par möter en gåtfull rysk affärsman under semestern. Vad de inte vet är att han är en penningtvättare, som försöker hoppa av till den brittiska underrättelsetjänsten innan hans fiender finner och dödar honom – och han har valt dem som sin livlina. Helt plötsligt är paret indragna i en dödlig jakt, som tar dem från Marrakech till London och Paris, och slutligen till de schweiziska alperna. 

 

 

 

l-f_affischLove & Friendship (USA)

Lady Susan har bara varit änka i ett par månader, men möts redan av nya uppvaktare var hon än går. Det är nästan så att hon drivs på flykt från sitt tillhåll på godset Langford, för att undfly dessa flirtande herrar. Men det är en flykt hon till synes verkar trivas med, nämligen en jakt på ett nytt lämpligt gemål. Och så förstås en fästman till hennes dotter också.

Gotham Award för bästa kvinnliga huvudroll, Gotham Independent Film Award for Best Screenplay.

 

mitt_liv_som_zucchiniMitt liv som Zucchini (Schweiz)
Zucchini är en ovanligt modig liten pojke och inte alls någon konstig gurka som man kan tro. När hans mamma dör känner han sig ensammast i hela världen. Men det är innan han träffar sina nya kompisar på barnhemmet. Simon, Ahmed, Jujube och Alice har alla sina historier och verkar först ganska tuffa. Men snart fattar Zucchini att de är de bästa vänner man kan få. Och så kommer Camille… När man är tio år, har ett gäng med kompisar och dessutom blir kär…. ja, då kan man faktiskt till och med känna sig lycklig.

Animerad film med manus av Céline Sciamma, fritt efter Gilles Paris roman ”Autobiographie d’une courgette”.


Jag, Daniel Blake
(GB/Fra/Bel)
jag-_daniel_blake
59-årige snickaren Daniel har p g a sjukdom blivit arbetslös för första
gången i sitt liv. Enligt hans läkare bör han inte jobba under en längre period, men enligt myndigheterna är han för frisk för att vara sjukskriven. Det resulterar i att han blir utan sjukpeng och tvingas bli aktiv arbetssökande för att få statligt bidrag. Daniels dagar fylls av febrila försök att fylla i rätt blanketter och sitta i telefonkö.

Tillsammans med Kattie, en arbetslös ensamstående mamma som också fastnat i det krångliga byråkratiska systemet, försöker de  få rätt mot myndigheterna. Deras vänskap ger dem bägge styrka att orka kämpa mot ett sjukt system som oftast mer stjälper än hjälper de drabbade. Daniel och Kattie är fångade i ett ingenmansland styrt av galna lagar och regler där endast de starkaste vinner.

Regi av Ken Loach och vinnare av Guldpalmen i Cannes, 2016.

dagenefterdenna_poster
Dagen efter denna
(Fra)

Filosofiläraren Nathalie (Isabelle Huppert) lever ett lugnt och stabilt liv i Paris, med två vuxna barn och gift sedan 25 år. När hennes man en dag lämnar henne för en annan kvinna, och hennes sjuka mamma blir allt sämre, tar sig hennes liv en kraftig vändning. Kan den ofrivilliga ensamheten omvandlas till en ny trygghet när Nathalie söker sig till en ung före detta elev för att leva ut sin idealistiska ungdoms drömmar? 

Mia Hansen-Løve vann med filmen 2016 års Silverbjörn för bästa regi vid filmfestivalen i Berlin.