29/9 • Belfast • Royal kl 19.00

Nordirland i slutet av 1960-talet. Buddy bor med sin mamma och pappa i Belfast. På deras Bullerby-idylliska gata växer han upp bland vänner och bekanta. Pappa jobbar i England under veckodagarna. Farmor och farfar bor några hus längre bort.

En dag vänds den lugna tillvaron dramatiskt upp och ned när protestanter och katoliker drabbar samman. Grannar blir fiender och gränser sätts upp. I händelsernas centrum står Buddy, en ung pojke som närmar sig tonåren. Buddys liv är fyllt av familjekärlek, lekfullhet och blomstrande romantik. Men då hans älskade hemstad drabbas av allt större oroligheter, står hans familj inför ett viktigt val. Ska de hoppas på att konflikten kommer att gå över eller ska de lämna allt de känner till bakom sig, för ett nytt liv.

Kenneth Branaghs självbiografi ”Belfast” är en vacker berättelse om en svår period i Nordirland och Irlands historia. Branagh skyr varken råhet eller komik. Tunga scener om familjens hårda ekonomiska bekymmer varvas med våldsamma gänguppror och roliga dansscener. Kenneth Branagh sa det bäst själv när han dedikerade filmen såhär: ”För de som lämnade, för de som stannade och för alla de som vi förlorat”

Regi Kenneth Branagh
Land Storbritannien, 2021
Längd 1 tim 37 min

(UPI/Swedish Film)