Tack och förlåt!

Vårterminen är över för den här gången. Vi kan åter summera åtta filmer med hög kvalitet, var och en för sig. Men med facit i hand: programmet som helhet blev alldeles för ”tung” – det tycker till och med vi. Bättring väntar i höst. 

Bäst snittbetyg (3,9) fick inledande ”De bästa åren” där vi fick följa tre barndomsvänner under fyra decennier i Italien. Sedan har betygen legat lite över 3 terminen igenom. Däremot ser vi att publikantalet sjunkit för varje film. Och så kan det förstås bli ibland. Men vi tror att det kanske finns flera orsaker bakom både betygen och sjunkande publikantal.

Pandemin har inte riktigt lämnat oss. Åtminstone inte mentalt. Efter ett par år med restriktioner och inställda evenemang så tar det tid att komma igen. Det känner även vi i filmstudion. Och det är möjligt att det kanske kommer ta ytterligare en termin eller två innan alla känner sig fullt bekväma igen att återvända.

Filmerna. Det har inte direkt varit några feelgood-filmer i vår. De bästa åren hade såklart en värme och The Man Who Sold His Skin var kanske mer skruvad och rolig. Men sedan har det varit några tunga historier att ta sig igenom. Inte minst finalen som skildrade massakern i Srebrenica. Ingen go magkänsla där inte.

Kriget i Ukraina som tillsammans med pandemin gjort många av oss ganska nedstämda. Då behöver man kanske lite lättsammare filmer; något som gör att man får fly vardagen och ondskan i världen och drömma sig bort lite.

I sig är det inte några dåliga filmer som programgruppen vaskat fram till vårens program. De är sevärda och håller hög kvalitet. Men ibland ser man helheten först när man får delarna presenterade för sig. Och så blev det nu.

Från början hade vi med danska En runda till på programmet. Trots en allvarlig underton är det ändå en film som lockar till skratt. Den fick först flyttas när programmet blev förskjutet. Sedan ströks den bland ordinarie filmer för att inte hamna för långt in i våren, och vi lade den som en jubileumsfilm istället. Sedan blev jubileet inställd och därmed också filmen.

Men i början av juni är det dags för programgruppen att besöka utbudsdagarna i Stockholm. Och jag lovar att de kommer att ha siktet inställt på betydligt lättare filmer som kan bidra till en bättre balans i höstens program.

Avslutningsvis vill jag tacka alla som kom i vår. Och jag hoppas vi ses även i höst. Då hoppas jag att INGET kommer att sätta käppar i hjulet för vårt jubileum. Save the date: 17 september.

Ha en fin sommar

Jacob Hansson, ordförande Eskilstuna filmstudio