Höga betyg till stark och aktuell film

Torsdagens film MASS lämnade få oberörda. Och fick vårens högsta betyg hittills.

Efter en tragisk skolskjutning träffas två föräldrapar – offrets respektive förövarens – för att samtala kanske få förståelse och förlåtelse. Var gick det snett? Varför agerade ingen? Samtalsrummet i den lokala kyrkan är i stort sett den ena scenen. Och här böljar känslorna av sorg och saknad – men också skuld – fram och tillbaka.

Så kan man sammanfatta handlingen i filmen MASS som vi visade torsdag 20 april. Exakt två veckor efter den tragiska skjutningen i närheten av en gymnasieskola i Eskilstuna då en 18-åring sköts till döds. Visserligen inte en skolskjutning i som vi är vana att höra om dem. Men ändå. Och det ska sägas: vi funderade ett extra varv om det var lämpligt att visa filmen. Med det temat och så nära verkligheten.

Men vi landade i att filmen faktiskt inte skildrar dådet i sig. Och vi kom fram till att det kanske är exakt detta vi behöver. Ventilera. Samtala. Tvinga oss att se saker från flera håll och mötas.

MASS lämnade inte många oberörda i salongen; det vittnar även säsongens hittills högsta snittbetyg på: 4,3.

Nu hämtar vi andan och ser fram emot den sista filmen för i vår. Och vi avrundar även denna säsong i restaurangmiljö när vi rullar igång brittiska BOILING POINT den 4 maj.

Delta gärna i vår enkät. Vi funderar på att eventuellt ändra visningstid och vill veta vad du tycker: 19.00, 18.30 eller 18.00. Klicka på länken för att rösta i vårt formulär. Det går också bra att skicka ett mejl eller meddela oss vid sista visningen om du inte får till det med formuläret.

Ha en fin helg!

/Eskilstuna filmstudio