Filmstudion saknar en engagerad filmälskare

När idén om att starta Eskilstuna filmstudio föddes 1999 var Lasse Müller den största supportern. Som kultursekreterare i Eskilstuna ingick det förstås i hans uppdrag att främja initiativ som detta. Men han hade också ett engagemang som sträckte sig längre än så och som man egentligen inte kan kräva eller begära av en kommunal tjänsteman. En extra växel som var otroligt välkommen! Lasse var helt enkelt motorn som fick hjulen att börja rulla.

Han fick oss att boka ett möte med Peter Fornstam som var vd på Svenska bio och som några månader senare öppnade upp en av salongerna för en nystartad filmförening. Lasse var också vårt bollplank när vi skulle utveckla verksamheten, hitta spännande samarbeten eller söka föreningsbidrag.

Men Lasse var inte bara supporter på distans och uppdrag. Han var också mycket filmintresserad, medlem i Eskilstuna filmstudio och en flitig besökare på våra visningar. När Lasse gick i pension blev han avtackad vid en tillställning på Contrast. Av Eskilstuna filmstudio fick han ett hedersmedlemskap med möjlighet att gå på våra visningar så länge han orkade och ville.

”Fristadstorget är mitt vardagsrum”, brukade Lasse säga. Från sin bostad ovanför Hallberts salong (som nästan var jämgammal med Lasse) hade han krypavstånd till det mesta i centrum, inte minst biograferna, Rio och Centrum. Med sviktande hälsa blev det dock allt glesare mellan biobesöken. Men när orken fanns så greppade han rollatorn och knatade iväg. Även till Nyfors och Royal sedan vi flyttat dit.

Det senaste året har jag råkat på Lasse i hans ”vardagsrum” – i samband med någon konsert eller annat framträdande på torgets lilla scen. Eller tillsammans med goda vänner på någon av uteserveringarna, med något gott på faten och i glasen. Att han trots sin vacklande hälsa valde att njuta av livet och fortsatt ta del av Eskilstunas kulturliv var otroligt inspirerande och glädjande att se.

Lasse Müller har somnat in – knappt 82 år fyllda – dessutom det fruktansvärda coronaviruset i kroppen.

Eskilstuna har förlorat en älskad kulturprofil. Filmstudion saknar en engagerad filmälskare och flitig medlem.

Jacob Hansson, ordförande Eskilstuna filmstudio

 

Foto: Peter Torsén